7 důvodů, proč vás trápí citlivé zuby
Datum: 27.5.2016
Je jedno, jestli usrkáváte vychlazený koktejl uprostřed
parného dne, nebo se probouzíte s šálkem hřejivé kávy u rtů – ta bolest,
která postihne vaše čelisti ihned poté, co ledový či horký nápoj usrknete, nemá
s příjemným zážitkem nic společného. Totéž zažíváte, kousnete-li do
extrémně sladkého či kyselého pokrmu. Je čas přijít potížím s citlivým
chrupem na zoubek!
Co zapřičiňuje vyšší citlivost zubů a jak jí zabránit?
- Máte
porušenou sklovinu (obalovou vrstvu na povrchu zubu). Vašim
nervům tak chybí ochrana proti vnějším vlivům, a proto vykazují bolest
v kontaktu s určitými jídly a nápoji.
- Pijete
příliš kolových nápojů, sladkých limonád a denně jíte sladkosti. Váš
životní styl by snesl ozdravení – pak bude odolnější i vaše dutina ústní.
- Čistíte
si chrup příliš agresivně. Na krtáček tlačíte, dřete o krčky a drhnete
dásně. Špatně. Pořiďte si kartáček s měkčími vlákny a při čištění
buďte šetrní.
- Používáte
abrazivní či bělicí zubní pasty. Vyměňte je za
šetrnější varianty.
- Taktéž
možná máte doma nevhodnou ústní vodu. Vybírejte vždy tu, která
je neutrální, s minimálním obsahem kyselin a ideálně bez příchutě.
- Jíte
příliš kyselých pokrmů, které narušují přirozenou rovnováhu zubní
skloviny a zvyšují možnost obnažení zubní skloviny.
- Citlivost
se u vás projevila s bělením zubů, nasazením rovnátek nebo
jinou zubní procedurou.
Příčiny citlivosti zubů odhalí zubař
V každém případě neváhejte s citlivostí zubů
navštívit zubního lékaře. To, že se vydáte s problémem za zkušeným
stomatologem, rozhodně neznamená, že jste citlivka! Pečujte o své zuby a
dopřejte jim tu nejlepší péči. Koneckonců, máte jedny na celý dospělý život!
Dotazník pro rodiče účastnící se dětského programu
Tento krátký dotazník nám pomůže lépe porozumět potřebám Vašich dětí při návštěvě zubní ordinace.