7 důvodů, proč vás trápí citlivé zuby

Datum: 27.5.2016

Je jedno, jestli usrkáváte vychlazený koktejl uprostřed parného dne, nebo se probouzíte s šálkem hřejivé kávy u rtů – ta bolest, která postihne vaše čelisti ihned poté, co ledový či horký nápoj usrknete, nemá s příjemným zážitkem nic společného. Totéž zažíváte, kousnete-li do extrémně sladkého či kyselého pokrmu. Je čas přijít potížím s citlivým chrupem na zoubek!

Co zapřičiňuje vyšší citlivost zubů a jak jí zabránit?

  • Máte porušenou sklovinu (obalovou vrstvu na povrchu zubu). Vašim nervům tak chybí ochrana proti vnějším vlivům, a proto vykazují bolest v kontaktu s určitými jídly a nápoji. 
  • Pijete příliš kolových nápojů, sladkých limonád a denně jíte sladkosti. Váš životní styl by snesl ozdravení – pak bude odolnější i vaše dutina ústní.
  • Čistíte si chrup příliš agresivně. Na krtáček tlačíte, dřete o krčky a drhnete dásně. Špatně. Pořiďte si kartáček s měkčími vlákny a při čištění buďte šetrní.
  • Používáte abrazivní či bělicí zubní pasty. Vyměňte je za šetrnější varianty.
  • Taktéž možná máte doma nevhodnou ústní vodu. Vybírejte vždy tu, která je neutrální, s minimálním obsahem kyselin a ideálně bez příchutě.
  • Jíte příliš kyselých pokrmů, které narušují přirozenou rovnováhu zubní skloviny a zvyšují možnost obnažení zubní skloviny.
  • Citlivost se u vás projevila s bělením zubů, nasazením rovnátek nebo jinou zubní procedurou.

Příčiny citlivosti zubů odhalí zubař

V každém případě neváhejte s citlivostí zubů navštívit zubního lékaře. To, že se vydáte s problémem za zkušeným stomatologem, rozhodně neznamená, že jste citlivka! Pečujte o své zuby a dopřejte jim tu nejlepší péči. Koneckonců, máte jedny na celý dospělý život!

 

Dotazník pro rodiče účastnící se dětského programu

Tento krátký dotazník nám pomůže lépe porozumět potřebám Vašich dětí při návštěvě zubní ordinace.