Chcete uchránit svůj chrup před zubním kazem? Na tyto potraviny pozor!

Dbáte na ústní hygienu, zuby si čistíte pravidelně, ale stejně vám stomatolog jednou za čas v rámci preventivní prohlídky najde v zadní oblasti kousací plochy kaz? Nemusí být chyba ve vás, záleží taky na tom, co jíte. Jaké potraviny mají nejhorší vliv na vaše zuby, zejména tedy na zubní sklovinu?

Citrusy

Citrusové plody mohou při časté konzumaci naleptávat a poškozovat zubní sklovinu. Dentisté doporučují vyhýbat se kyselým džusům z citrusů, které podle studií poškozují povrch zubů úplně nejvíc. Lépe je na tom voda s citronem, šťáva z pomerančů je na pití ideální, na chrupu nezanechává stopy.

Sladkosti

Asi vám je jasné, že všechny sladkosti jsou pro zuby hrozbou, avšak nejhorší roli zastávají bonbóny na styl karamelek, tureckého medu nebo gumových medvídků. Tyto a podobné cukrovinky se mohou dostat zčásti mezi zuby nebo se uchytit v zubní prohlubni. Pokud si takovouto sladkost dáte někdy v odpoledních hodinách, bakterie získají dost času ke spálení cukrů a vytvoření kyselin, které budou až do vyčištění zubů naleptávat sklovinu. Váš chrup se již během několika hodin může ocitnout v ohrožení. Pokud dojde k porušení skloviny, kaz dostane volný prostor ke svému uchycení. Kromě bonbónů není pro zuby příliš vhodný ani med.

Kyselé okurky

Tento oblíbený a chutný doplněk k mnohým jídlům dle zubních odborníků zastává přední příčky v žebříčku nebezpečných potravin pro chrup. Mnohé studie se úspěšně pokusily dokázat, že kyselé okurky tvoří jednu z potravin, která má na svědomí opotřebování zubů. Z hlediska skloviny je nejhorší kyselina v octu, která je nebytná pro zavařování okurek. I další nakyselo připravované potraviny nejsou pro zuby nejvhodnější.

Nápoje – káva, čaj, kolové nápoje, víno

Říkáte si, že skvrny na zubech vzniklé pitím kávy, zelených a černých čajů nebo kolových nápojů jsou spíše otázkou vizáže a ne hrozbou z hlediska zubních kazů? Pak vás možná překvapí, že právě na tyto skvrny bakterie reagují stejně tak horlivě jako na jakýkoliv cukr. Fleky na sklovině od kávy a čaje jsou pro chrup ještě horší než skvrny tabákové. Dejte si pozor i na víno. Není pravda, že špatný vliv pro zuby má jen to červené, oba alkoholické nápoje jsou vzhledem k obsahujícím kyselinám a cukrům pro dlouho nevyčištěné zuby pohromou.

Celozrnné pečivo

Z hlediska zdravotní stránky je pečivo celozrnného druhu tou nejlepší volbou. Obsahuje však spoustu sacharidů, které jsou pro zuby nebezpečné, a taky semínka, která se moc ráda uchytávají v mezizubních prostorech. Pokud je nedostanete ven včas, můžou být právě ony viníkem vzniklého kazu. Nebezpečné jsou samozřejmě i jiné slané pochoutky jako krekry a brambůrky.

Je třeba si uvědomit, že zubní sklovina je opravdu tou nejdůležitější ochranou pro chrup. Tato tkáň pokrývající viditelnou část zubu zvyšuje jeho celkovou odolnost. Brání zub nejen před kazem, ale celkově dodává na síle, aby nedošlo k jakémukoliv jinému porušení.

Zubní sklovina může být bohužel narušena kormě jídla i dalšími vlivy. Do nich patří nedostatečně odstraňovaný zubní plak, časté zvracení, skřípání zubů nebo dokonce nekvalitní piercing v ústech. Zubní sklovinu může pořádně narušit i neodborné zubní bělení. Pokud toužíte po tom, aby vaše zuby byly jako perličky, vyhledejte profesionální bělení zubů s ověřenou technologií.