Víte, čím si o Vánocích a na Silvestra můžete poškodit chrup?

Typickou vánoční lahůdkou je cukroví a různé sladkosti. Mnohé z těchto dobrot však škodí našemu chrupu. Nejinak je tomu při silvestrovských oslavách. Na co si dát pozor?  

Zákeřný cukr

Pokud pojídáme během Vánoc enormní množství cukroví, tak byste měli zpozornět. Konzumace cukrů neboli sacharidů se významně podílí na vzniku zubního kazu. Pro zuby jsou mimořádně nebezpečné sacharidy v kombinaci se špatnou dentální hygienou. Důvod je prostý. Mikroorganismy žijící v ústní dutině se živí sacharidy. Když mikroorganismy přijatý cukr zpracovávají, dochází ke vzniku organických kyselin, které poškozují chrup. Nebezpečí vzniku zubního kazu eliminujeme přiměřenou konzumací cukru, doporučená denní dávka cukru pro dospělého člověka je 60 g. Po konzumaci sladkostí je rovněž nezbytné neopomenout na ústní hygienu. Bezprostředně po snědení sladkých pochutin si vypláchněte ústa čistou vodou. Zuby si vyčistěte půl hodiny až hodinu po jídle.

Škodí i kyselé

Našim zubům škodí také kyselé potraviny a nápoje, které mají na zuby podobně destruktivní vliv jako organické kyseliny vytvářené mikroorganismy. Vyvarujte se raději pití energy drinků a koktejlů z nich, jelikož mohou váš chrup značně poškodit. Na zuby negativně působí i suchá bílá vína s větším obsahem kyselinek a šumivá vína. Pijte je s mírou. Opatrnost je na místě rovněž u sycených nápojů. Rizikové jsou totiž jak slazené, tak neslazené. Sycené nápoje totiž rovněž vytváří v ústech kyselé prostředí, které zubům škodí. S jejich pitím to tedy nepřehánějte. Po konzumaci kyselých nápojů a potravin postupujte jako v případě sladkostí. Vypláchněte ústa čistou vodou a zuby vyčistěte zhruba po půl hodině od konzumace.